ПЧЕЛНИ ПРОДУКТИ
ПЧЕЛЕН МЕД

Пчелният мед представлява сладък сок, който пчелите събират от растения, преработват го, обогатяват го с ензими в своята гушка и го складират във восъчни пити. Натуралният мед по своите вкусови и хранителни качества е един от най-ценните хранителни продукти, познат още от древността. Медът е . . .
прочети още >>
  ВОСЪК

Восъкът се използва на първо място за приготвяне на изкуствени восъчни пити. Около 80% от произведения восък се връща обратно в пчеларството под формата на изкуствени восъчни пити. За промишлеността се използва най-много 20% от добивите. Восъкът се използва в най-различни отрасли на . . .
прочети още >>

ПЧЕЛНО МЛЕЧИЦЕ

Пчелното млечице е гъсто, непрозрачно вещество с кремавобял цвят. Относителното тегло на пчелното млечице е 1,1. Пчелата майка снася до две-три хиляди яйца на денонощие, чието тегло превишава няколкократно теглото на майката . . .
прочети още >>

ПРАШЕЦ

Прашецът е хляба на пчелите и служи за приготвянето на пчелното и маточното млечице, с което се изхранват пчелните ларви. Понеже в българския език няма точно определена дума за прашеца, намиращ се в питите, се използва руската дума "перга", а прясно събрания . . .
прочети още >>

ПРОПОЛИС (КЛЕЙ)

Прополисът спада към групата на пчелните продукти само с лечебна цел и е най-ценният продукт използван в Апитерапията. Прополисът е познат от древността, но съвременната медицинска наука започна да го цени повече и да прецизира индикациите му, като разкрива механизмите на неговото действие. Той защитава . . .
прочети още >>

ПЧЕЛНА ОТРОВА

Пчелната отрова е секрет от двете отровни жлези на пчелата. Пчелната отрова представлява прозрачна течност с кисела реакция, горчив вкус, характерна миризма и добре изразени бактериоубйствени свойства. Тя е устойчива спрямо нагряване и изстудяване. При нагряване до 100º С . . .
прочети още >>