ОКСАЛОВА КИСЕЛИНА
Ефективен алтернативен метод за борба с вароатозата
Оксаловата киселина се среща в свободно състояние в листата на цвеклото и като калиев хидрогеноксалат в киселец и ревен. Действието и върху акара се състои в това, че намалява смукателните му способности и той умира от глад. Този метод е разрешен за третиране и при отглеждането на пчелите по биологичен начин. Според някой немски източници ефективността му при борбата с акарите може да достигне до 99%. Според изследвания, оксалова киселина напръскана върху пити е произвела смъртност на кърлеж от 82-99%. Оксалова киселина в захарен сироп с накапване между питите показва смъртност от 89-97%.

Количество на оксаловата киселина при различните видове третирания :
1. Напръскване с пулверизатор - 30 г оксалове киселина на 1 л вода, дозата е 3-4 мл на всяка страна на пита, покрита с пчели. Прилага се веднъж годишно когато няма пило. Начин на дейстие – при облизване на пчелите една друга, активната субстанция попада в хемолимфата и от там попада в акарите като смучат.

2. Накапване - 35 г оксаловата киселина на 1 л захарен сироп 1:1, дозата е 5 мл на междурамие - прилага се веднъж годишно когато няма пило. Начин на дейстие - при облизване на пчелите една друга активната субстанция попада в хемолимфата и от там попада в акарите.

3. Изпаряване - чрез изпарител - 2-3 г оксаловата киселина на семейство. Изпарителят не трябва да е меден, а от алуминий или стомана. При липса на пило - веднъж, при пило - 4 пъти през 7 дни. Начин на действие - за разлика от предишните два метода този действа чрез контактно действие, оксаловите изпарения се разпространяват из кошера и попадат върху акарите. Предполага се, че разяжда смучещия апарат на акара и той умира от глад. В действителност голямо падане на акари се наблюдава седмица след третирането.

Защитни мерки - очила, маска, ръкавици са задължителни за ползване!

Препоръки за третиране с оксалова киселина чрез накапване :
Състав на разтвора: 35 г оксалова киселина дихидрат в 1 л захарен сироп 1:1
Доза: 30 мл за слабо семейство, 40 мл за средно семейство, 50 мл за силно семейство.
Това съответства на 5-6 мл за даданова рамка заета с пчели.
Период на третирането: в отсъствие на пило (ноември - декември)
- да се накапва разтворът между рамките, директно върху пчелите
- да се третира с хладен разтвор
- температурата на околната среда да е по-висока от 0º С
- да се използва прясно направен разтвор или съхраняван при по-малко от 15º С не по-дълго от 6 месеца
- накапването с оксалова киселина може при определени условия да предизвика леко отслабване на семействата през пролетта
- оксаловата киселина се използва само есента - ноември или декември при подходящо време
и нещо много важно само 1 път при спазване на точна дозиравка.

ОКСАЛОВА КИСЕЛИНА 35 гр. - 2.00 лв. (за 20-30 пчелни семейства)
кутия 500 гр. - 10.00 лв.

<< НАЗАД КЪМ ПРЕПАРАТИ < ПРЕДИШЕН АРТИКУЛ СЛЕДВАЩ АРТИКУЛ >